19 - 01 - 2023
De jongste generatie Z! Accountants: ontmoet Famke, Quinten en Sjoerd

Voor eenieder die dit artikel gaat lezen, een woord vooraf: ze gaven hun interview aan een externe tekstschrijver, zonder dat Michel of Richard hierbij aanwezig waren. Dus verwacht geen perfecte antwoorden of extra mooi aangeklede zinnen om indruk te maken op de baas. Of misschien toch wel? Ontdek wat deze nieuwste generatie medewerkers bezighoudt op de werkvloer en lees meer over hun eerste ervaringen met het werken bij Z! Accountants!

Bij elk interview is het belangrijk de geïnterviewden op hun gemak te stellen. Vragen naar wat ze leuk vinden om te doen werkt eigenlijk altijd. Zo ook nu, Famke bijt het spits enthousiast af.

Famke is met haar 21 jaar een van de drie jongste medewerkers en nadat ze haar opleiding aan de Associate Degrees Academy afrondde werkzaam als Assistent Accountant bij Z! Accountants. “Het allerleukste vind ik het contact met klanten! Ik heb nu al regelmatig contact met een aantal klanten voor de meer standaard vragen en ik groei daarin in steeds meer door naar complexere vragen. Ik vind het geweldig om me daarin te verdiepen en klanten steeds beter te kunnen helpen. Ik liep begin 2022 eerst stage bij het bedrijf en toen ik de mogelijkheid kreeg om te blijven deed ik dat graag!”

Iemand die op dezelfde manier bij Z! Accountants terecht is gekomen is Sjoerd. Tijdens zijn opleiding, die hij duaal volgde, kon hij bij Z! aan de slag als HR & Payroll medewerker. Wat zijn rol precies inhoudt? “Ik help onze klanten bij de in-, uit- of doorstroom van werknemers, met het administratieve aspect ervan. Ik zoek uit wat de mogelijkheden zijn of regels waaraan ze zich moeten houden of help ze bij het werken met onze verschillende softwareprogramma’s. Mijn werk verandert echt altijd, er zijn regelmatig regels die veranderen dus het is belangrijk om continu up to date te blijven.”

“En vergeet je andere taak niet!” onderbreekt Famke hem lachend; “het aansluiten van de telefoon!” Sjoerd lacht en legt uit; “we worden hier op kantoor vaak gezien als degenen die het meeste van techniek weten, dus ook voor het aansluiten van de telefoon werd ik erbij geroepen. En dat geeft niks, ik help graag!”

Wanneer ik Richard na het interview hiernaar vraag: “Haha dat van de telefoon wist ik niet, maar we merken wel dat zij veel meer gewend zijn om te werken met techniek. Softwareprogramma’s of simpelweg online werken hebben zij veel eerder en sneller onder de knie. Daar leren wij allemaal weer van!”

Leren de jongeren andersom ook van de oudere generatie?

“Uiteraard!” vervolgt Richard. “Heel veel leer je tenslotte pas door het veel en lang te doen. Onze collega’s die hier al langer werken hebben vaak aan een woord genoeg wanneer onze klanten bellen, ze weten exact wat er van hen verwacht wordt, puur door hun ervaring. Ook houden zij makkelijker het hoofd koel wanneer er een strakke deadline is of wanneer er bijvoorbeeld iets fout gaat, dat leer je alleen maar in de praktijk.”

Terug naar het jonge drietal:

Voor de derde nieuwe collega aan tafel, Quinten is die diversiteit op de werkvloer en die van klanten de belangrijkste reden dat hij zijn werk zo leuk vindt. Hij werkt net als Famke als Assistent Accountant, alleen iets langer, ongeveer 2 jaar nu. “Z! Accountants is zeker geen standaard, stoffig kantoor. Ik werk met verschillende soorten klanten, we hebben een klein, maar super divers team, geen dag is hier hetzelfde! Ik werk bijvoorbeeld ook af en toe in Terheijden op ons andere kantoor, ook dat vind ik een mooie meerwaarde omdat je zo echt alle collega’s goed kunt leren kennen.”

Famke: “Dat kleinere team is voor mij ook een absolute meerwaarde. Mijn ervaring tijdens een stage op een groot kantoor is dat je echt een nummertje bent. Hier ken je elkaar echt en word je ook gezien als persoon. Dat werkt zoveel fijner!”

Bij de vraag aan de drie wat zij zouden adviseren aan bedrijven die jong talent willen aantrekken geven ze het volgende antwoord: “Ga mee in wat jonge werknemers anno nu belangrijk vinden en dat zijn bijvoorbeeld dingen als flexibiliteit in het kiezen van je werkplek. Bij Z! kan dat gelukkig al, we kunnen op beide kantoren terecht om te werken en mogen ook geregeld thuis de laptop openen. Dat zorgt voor een betere balans in je werk- en privéleven, dat is voor ons super belangrijk!”

Wat mij betreft een mooie afsluiting van het interview en dus mijn slotvraag: hebben jullie nog opmerkingen of vragen aan mij voordat ik het interview ga uitschrijven?

Famke reageert direct (en dit is dus niet vooropgezet of ingefluisterd door een leidinggevende): “De kernwaarden die Z! Accountants uitdraagt, zijn ook écht waarden die je terugvindt op de werkvloer. Het zijn niet alleen loze woorden maar echt een onderdeel van de bedrijfscultuur. Dat mag zeker ook gezegd worden!”

Wanneer ik ook dit voorleg aan Richard en aangeef dat ze volgens mij een slimme zet hebben gedaan met deze drie moet hij lachen: “Ja het zijn absoluut drie toppers die écht veel toevoegen aan ons team. Wat ik zo leuk aan ze vindt is het jeugdige enthousiasme en hun onbevangenheid, door hun frisse blik en open manier van denken zetten ze ons, de vaste garde, ook aan het denken. Dingen die we al jaren op een bepaalde manier doen blijken soms ook beter en anders te kunnen.”

Denk jij dat bedrijven iets mislopen als ze geen jongeren aannemen?

“Naast dat ze een frisse blik en nieuwe kennis meenemen denk ik ook dat het een enorme meerwaarde is voor de dynamiek in je team. Het vergt soms wel een andere manier van leidinggeven, daarom heb ik zelf bijvoorbeeld ook een masterclass leidinggeven gevolgd, zodat wij aan onze kant ervoor zorgen dat we niet alleen een leuk bedrijf, maar ook een goede leidinggevende blijven voor iedereen.”

Op basis van het gesprek dat ik als tekstschrijver met ze had, denk ik dat dat helemaal goed gaat komen! Op de hoogte blijven van de vacatures bij Z! Accountants? Check de huidige vacatures en volg ons op LinkedIn!

Meer weten over Z! Accountants? Check de site of bel 0416-347585 voor meer informatie.

Blog geschreven door Daniëlle Bom van Daan I Copy&Content