04 - 12 - 2015
Terugblik Zoutewelle Ondernemersdag 2015

Terugblik

Met heel veel genoegen en voldoening kunnen we als team terugblikken op onze Ondernemersdag 2015. De voorbereidingen kostten aardig wat kruim, maar dan heb je ook wat! Onze dank gaat uit naar Hotel Waalwijk, als facilitator van de dag, naar Eric de Bie, Marc Kogels en Karen Romme als sprekers en uiteraard naar onze gasten. Een mix van klanten van ons kantoor en relaties (die nog geen klant zijn ;-)).

Workshops

We hebben 2 workshops georganiseerd. Eén stond in het teken van het automatiseren van je boekhouding. De andere workshop ging over Crowdfunding, verzorgd door Marc Kogels van Collin Crowdfund.

Hoe kom ik van mijn boekhouding af?

Ik zelf heb mijn toehoorders mogen verblijden met de laatste nieuwtjes omtrent het automatiseren van de boekhouding. Kern was wel dat automatisering niet meer weg te denken is in boekhoudland en dat je daar als ondernemer dankbaar gebruik van kunt (en eigenlijk moet) maken. UBL is het toverwoord van de nabije toekomst. UBL staat voor Universal Business Language. Dit is het standaard formaat waarin nu al elektronische facturen gemaakt kunnen worden. Steeds meer bedrijven maken van deze mogelijk gebruik. Het grote voordeel is dat het een uniform bestand is, waarin elk gegeven op een factuur (NAW gegevens, factuurnummer, datum, BTW nummer, KVK nummer, bedrag etc.) op een standaard veld staat. De financiële software leest de UBL (XML) factuur in en boekt deze automatisch 100% correct, zonder dat daar een mensenhand aan te pas hoeft te komen. Stel je eens voor dat elke ondernemer dat zou gaan doen!

Op dit moment is niet iedereen klaar voor UBL en wordt veelal gebruik gemaakt van een tussenoplossing: scannen en automatisch herkennen van facturen. Wij als kantoor maken hier veelvuldig gebruik van. Naast deze vorm van automatiseren, worden uiteraard ook de bankmutaties niet meer handmatig ingeboekt. De bank wordt namelijk gekoppeld aan de boekhouding, waardoor je dagelijks de mutaties automatisch binnenhaalt en laat afletteren met je facturen. Richt je de administratie goed in, dan kun je ook je betalingen vanuit de boekhouding doen, zonder ze separaat te moeten inkloppen in je Internetbankier omgeving.

De tijd voor de workshop was kort: de live demonstratie ging dan ook in sneltreinvaart! Gelukkig hebben we de presentatie nog.

Graag ben ik bereid om je een gratis demo bij mij op kantoor te geven. In alle rust en met een kop koffie!

Crowdfunding

Marc Kogels heeft de toehoorders verblijd met een inkijk in de mooie wereld van Crowdfunding. Zowel vanuit investeerdersperspectief als vanuit lenersperspectief. Uiteraard zijn daarbij de risico's niet onbesproken gelaten. De presentatie kun je hier terug lezen: 20151112workshop Collin Crowdfund

Ondernemerszaken

Na de workhops werden de gasten getrakteerd op een boeiende lezing van kandidaat-notaris Eric de Bie van Prinsenhof Notariaat Eric heeft een aantal onderwerpen besproken die ontzettend van belang zijn om als ondernemer goed te regelen

Zo ging hij bijvoorbeeld in op het gebruik van huwelijkse voorwaarden en dan met name de opvolging daarvan. Vaak blijkt dat er een periodiek verrekenbeding is opgenomen, wat inhoudt dat partners jaarlijks willen bereiken dat zij delen in elkaars vermogen dat tijdens het huwelijk is verworven maar dat zij niet delen in het vermogen dat vóór het huwelijk is ontstaan of is ontvangen uit bijvoorbeeld een erfenis of een schenking. Om dit te bereiken, wordt in de huwelijkse voorwaarden afgesproken dat het inkomen dat jaarlijks niet is uitgegeven aan de huishoudelijke kosten en dus is overgespaard, na het verstrijken van ieder jaar moet worden gedeeld tussen de echtgenoten. Een dergelijke afspraak heet een periodiek verrekenbeding. Maar ondanks die afspraak dat er jaarlijks verrekend moet worden, wordt dat in de praktijk te vaak niet gedaan. Met alle gevolgen van dien: volgens de wet wordt dan vermoed, dat al het vermogen dat bij het einde van het huwelijk aanwezig is, is ontstaan uit inkomen dat verrekend had moeten worden. En dat heeft weer tot gevolg dat beide echtgenoten in beginsel recht hebben op de helft van de waarde van al het aanwezige vermogen! Tot dit vermogen behoren overigens ook de aandelen van een directeur groot-aandeelhouder.

Ook het gebruik van een goed testament kan veel leed voorkomen en dan vooral in fiscale zin: besparing van erfrecht is heel goed mogelijk met een uitgekiend testament. Tot slot besprak Eric nog het levenstestament. Van belang voor een ieder, maar zeker voor een ondernemer.

Eric bracht zijn boodschap met humor en vol inspiratie. Een veelzeggende reactie die ik na afloop kreeg: "eindelijk eens een notaris die het goed uitlegt, niet saai is en humor heeft!"

Karen Romme

Na de pauze heeft Karen Romme ons meegenomen in haar visie op Ondernemen en dan met name de Marketing.  Op een voor haar kenmerkende wijze, zonder powerpoint presentatie of wat dan ook, zittend voor de groep op een tafel, besprak zij in 10 punten haar verhaal. Met een klein budget als ondernemer kun je een heel eind komen. Gebruik daarbij vooral je eigen authenticiteit, vertrouw op jezelf en maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn: wees actief op linkedin, gebruik free publicity, heb aandacht voor je huidige klanten en focus je niet te veel op nieuwe (onbereikbare). Zorg ook voor een goed fundament: een goede website, een oud en vertrouwd visitekaartje en nog veel meer tips & tricks ofwel Calimeromarketing!

Buffet en netwerken

De dag werd afgesloten met een lekker Brabants buffet: soep en broodjes hamburger (speciaal!), kroketten en frikandellen. Er was voldoende gelegenheid om elkaar wat beter te leren kennen en nuttige informatie uit te wisselen. Oftewel een netwerk moment waar goed gebruik van werd gemaakt.

We kunnen terugkijken op een mooie dag. Op naar de Zoutewelle Ondernemersdag 2016

Reacties van gasten:

Onderstaand nog wat reacties van een aantal gasten:

Mattijs Janssen van Janssen.nl zei het volgende:

Wat vond je van de opzet van de dag?

  • de locatie was prima, vooral de onderwerpen en sprekers spraken mij erg aan om er naar toe te komen

Welke sessie sprak je het meest aan en waarom?

  • de sessie met Michel over de toekomst van de boekhouding sprak mij het meeste aan. Omdat er vanuit de technologische ontwikkelingen steeds meer mogelijk is om te automatiseren. Vooral de nieuwe standaard UBL (Universal Business Language) was voor mij een eyeopener en zeker iets waar ik gebruik van ga maken.

Wat heb je nu echt gemist en zou de volgende keer zeker aan bod moeten komen?

  • Het netwerken was nogal vrijblijvend, wellicht kan je een volgende keer iets meer sturen op het kennismaken met verschillende mensen. Bijvoorbeeld speeddaten, voorstelrondje etc.

Welke 3 punten kon je, bij wijze van spreken, meteen toepassen de volgende dag?

  1. Meer onderzoek doen naar UBL en de mogelijkheden hierin.
  2. De omgang met persberichten (Calimeromarketing)
  3. Nog meer automatiseren in de boekhouding

Gijs Luites van LDW Real Estate:

Wat vond je van de opzet van de dag?

  • prima opzet, locatie is zoals altijd correct. Aantal sprekers voldoende, zeker niet meer. Prima georganiseerd. Met betrekking tot het eten heb ik even geen mening, moest in verband met andere afspraken eerder weg.

Welke sessie sprak je het meest aan en waarom?

  • heb voor de sessie crowdfunding gekozen omdat ik dacht dat daar voor ons bedrijf wellicht mogelijkheden zou liggen. Nu blijkt dat enigszins complexer te zijn dan gedacht.

Wat heb je nu echt gemist en zou de volgende keer zeker aan bod moeten komen?

  • Wat ik gemist heb in de crowdfunding sessie; over het algemeen gaat dit over de kleinere ‘projecten’ en kleinere ‘bedragen’. De mogelijkheden voor de vastgoed branche wordt in zijn geheel niet aangestipt.

Welke 3 punten kon je, bij wijze van spreken, meteen toepassen de volgende dag?

  • Voor wat betreft het verhaal van de notaris, is dat in mijn geval (beetje cynisch) net voor het overlijden van mijn zakelijke partner in zijn geheel onder de loep genomen. Dat is prima in orde. Het verhaal van Karen Romme sprak mij ook wel aan, boekje van de Calimeromarketing heb ik op mijn bureau liggen. Hier gaan we zeker mee aan de slag.

Mattijs en Gijs, bedankt voor jullie input!