09 - 05 - 2023
Twee ondernemers met lef: samenwerking tussen Z! Accountants & Peerenboom Fietsen

Of ik een duo-interview wil houden met Roel van Peerenboom Fietsen en Richard van Z! Accountants. Uiteraard, graag! Na wat korte eerste research blijkt Peerenboom niet zomaar een fietsenwinkel te zijn. Dit is een onderneming die wordt gerund door een ondernemer met een visie, zo blijkt later tijdens het gesprek. Van lokale onderneming groeide Peerenboom uit tot een landelijke speler, o.a. door een slimme zet die hen maar liefst 14,5 miljoen views bracht op YouTube. En de teller tikt door! Meer weten over deze slimme ondernemer, zijn bedrijf en de samenwerking met Z! Accountants? Lees onderstaand het verhaal!

Leuk je te ontmoeten Roel! Ik ben heel benieuwd naar je verhaal: kun je wat meer vertellen over je bedrijf. Waarom ben je dit gestart en hoe is dat gegaan?

Roel: “Ik werkte altijd in een fietsenwinkel en toen ik voor mezelf wilde starten besloot ik de bestaande winkel over te nemen. Een voordeel van een overname is dat je direct inkomsten hebt, maar je neemt ook alle nadelen over. In de winkel zoals die was had ik soms wat ergernissen en ik wist dat ik zelf een heel duidelijke visie moest gaan ontwikkelen om de zaak succesvoller te maken. Inmiddels weet ik dat een goede visie voor elke ondernemer essentieel is om betere resultaten te behalen.”

Kun je wat meer vertellen over dat succes en de groei die jullie doorgemaakt hebben?

Roel: “De eerste jaren heb ik de winkel gewoon gerund zoals die op dat moment was. Na 9 jaar zijn we verhuisd en zijn we van een winkel met een regiofunctie naar een landelijke onderneming gegaan. Ik wilde focussen op een specifieke doelgroep; de doelgroep die snapt dat kwaliteit een prijs heeft. Mensen die vol gaan voor fietsen en daar een grote liefde voor hebben.”

Die mensen weet je aardig goed te bereiken! Je had dus een visie en een doelgroep die daarbij paste; wat was de volgende stap in het ondernemerschap?

Roel: “Een aantal jaar geleden ging een medewerker weg en ik ontdekte tegelijkertijd een probleem: we wilden van alles met het bedrijf maar we kregen de boodschap niet genoeg bij de doelgroep. Ik had voor ogen met mijn winkel een Michelin zaak te worden, maar er stond nog Albert Heijn op de gevel. Voor mij was dat een optelsom en ik besloot een nieuwe medewerker met een marketingachtergrond aan te nemen om hieraan te werken. Hij was totaal geen verkoper maar juist gespecialiseerd in online communicatie. Op zijn initiatief zijn we begonnen met ons YouTube kanaal en inmiddels zitten we op 3 tot 3,5 miljoen views per jaar en bijna 50.000 geabonneerden die ons volgen. We weten dus heel Nederland te bereiken.”

Super interessant om dit te horen, een heel slimme zet die je daarmee gedaan hebt! Dan maak ik nu een stap naar je samenwerking met Z! Accountants. Bij ondernemerschap hoort tenslotte ook een heel stuk bedrijfsvoering en administratie. Heb je dat altijd uitbesteed of heb je dat eerst in eigen hand gehouden?

Roel: “We hebben dat altijd uitbesteed, want de fietsenbranche is wat dat betreft niet de makkelijkste om financieel correct te verwerken. Zo heb je te maken met de verkoop van nieuwe en tweedehands fietsen, tarieven voor de werkplaats, verschillende BTW tarieven, het luistert heel nauw en vergt specialistische kennis. We hadden onze administratie eerst onder gebracht bij een andere accountant maar die verhoogde jaarlijks de prijzen zonder dat ik voor mijn gevoel extra waarde er voor terug kreeg. Ik wist dat er ontwikkelingen moesten zijn die het bijvoorbeeld niet alleen mijn accountant, maar ook mij makkelijker zouden moeten maken om mijn boekhouding te doen. Toen ben ik eens met Richard gaan praten die ik al kende.”

En hoe ging dat gesprek voor jou Richard? Gaven die “haken en ogen” die bij de bedrijfsvoering en administratie van een fietsenwinkel horen problemen?

Richard: “Het klopt dat de administratie niet standaard is, maar dat geeft zeker geen problemen bij ons! Daarnaast vinden we het bij Z! Accountants ook gewoon tof om klanten aan te nemen die lef hebben, recht door zee zijn en vooruit kijken. Ondernemers zoals Roel eigenlijk, dat werkt heel goed, we houden elkaar scherp. Het werk dat we als accountant voor hem doen was een kwestie van slim aanpakken en processen goed inrichten. Zo werkt Roel in zijn winkel bijvoorbeeld met Vendit dat ook weer een koppeling heeft met ons Exact boekhoudsysteem. Dat die systemen met elkaar “praten” is al een enorme winst, dan kan je gaan automatiseren en optimaliseren.”

En wat doen jullie verder nog voor Peerenboom Fietsen?

Richard: “Uiteraard verzorgen we de salarisadministratie, de administratieve verwerking, jaarrekeningen, aangiftes, etc. Daarnaast hebben we het proces 3 jaar geleden begeleid toen Roel overging naar een BV structuur. Bij de hele fiscale inrichting hebben wij Roel ondersteund. Hij heeft bijvoorbeeld ook een eigen pand voor zijn winkel, wanneer je zo’n transitie in gang zet moet je dan ook goed bekijken hoe je dat juridisch inricht.”

Tot slot; hoe zien jullie de toekomst voor je? En op welke manier ziet jullie samenwerking er dan uit?

Roel: “Langzaamaan begint voor mij het pensioenvraagstuk te spelen, ik wil namelijk eerder stoppen met werken en op den duur mijn bedrijf verkopen. Dat speelt nu nog niet maar ik wil me daar wel goed op voorbereiden. Ook zou ik graag andere ondernemers gaan helpen met de kennis die ik als ondernemer heb opgedaan, dat lijkt me mooi en waardevol om die inzichten te delen.”

Richard: “Het is zeker slim om daar nu alvast over na te gaan denken, een goede voorbereiding is het halve werk. Wanneer je uiteindelijk je zaak over wilt laten nemen heeft dat een aantal jaar voorbereiding nodig om dat zo goed mogelijk te doen. We kunnen dan een heel financieel plan maken waarop die overname en jouw pensioen zo vastgelegd worden dat we daar het maximale uit halen voor jou. Zullen we anders eens een afspraak plannen om dit verder te bespreken?”

Roel: “Precies wat ik zocht toen ik overstapte naar Z! Accountants: een proactieve houding. Gaan we inplannen!”

Op zoek naar een proactieve accountant die met je meedenkt? Vrijblijvend eens een keer kennis maken met Richard of een van de andere toppers bij Z! Accountants? Neem dan zeker contact met ons op!

Meer klantervaringen lezen of de medewerkers achter het Z! Accountants team leren kennen? Check de overige blogs op de website.