Niet alleen

Daarin sta je niet alleen. Volgens een recent onderzoek van de Kamer van Koophandel blijkt dat meer dan de helft van de ondernemers zich niet bezighoudt met de toekomst van zijn bedrijf. ‘Nou en?’ merk je misschien op. Ondernemen gaat toch over vandaag? Zeker, maar doordat je zo weinig met de toekomst van je bedrijf bezig bent loop je het risico dat je er over een aantal jaren achter komt dat al je inspanningen voor niets zijn geweest. Simpel omdat je niet gezorgd hebt voor een inkomen nadat je gedwongen of vrijwillig wilt stoppen met werken. Dat kan te zijner tijd een zure ervaring zijn. Maak dus nu al werk voor het veiligstellen van je inkomen als je moet of wilt stoppen met ondernemen.

Korte termijn

Als het om de korte termijn gaat moet je ook grip op je zaak houden. Je wilt immers aan je verplichtingen kunnen blijven voldoen. Dat die grip op de tent geen vanzelfsprekende zaak is blijkt wel uit datzelfde onderzoek. Ruim 60% van de ondernemers geeft aan dat zij de afgelopen drie jaar gedurende langere of kortere tijd niet aan hun verplichtingen konden voldoen. Een punt om over na te denken.

Blijf scherp

Zorg er dus voor dat je scherp blijft. Daarmee voorkom je een hoop narigheid. Hoe je dat doet?

  • Werk iedere week je kasstroomoverzicht bij;
  • Zorg dat je iedere maand inzicht hebt in je omzet en kosten;
  • Reken uit hoeveel belasting je aan het eind van iedere maand moet betalen en reserveer dat
  • Neem maatregelen als je omzet tegenvalt;
  • Bespreek met je levenspartner wat hij of zij aan inkomen verwacht als jij -al dan niet gedwongen- stopt met ondernemen.

Helpende hand

Kom je er alleen niet uit? Neem dan contact met een deskundige zoals de MKB-kredietcoach. Samen kijken jullie hoe je het beste bent geholpen. Bel hem of haar rustig voor een kennismakingsgesprek. Wil je hem of haar in levenden lijve ontmoeten? Kom dan langs bij onze stand op Week van de Financiën en vraag hoe jij in jouw situatie grip op je tent kunt houden. Zelf sta ik in Eindhoven op 13 februari a.s.