30 - 05 - 2024
Generatie Z bij Z!: maak kennis met Noëmi en Lieke

Jong talent heb je nodig om ook in de toekomst continuïteit te kunnen garanderen in je bedrijf. Dat weet Z! Accountants als geen ander en met oprichter Michel die het ook nog eens geweldig vindt om voor de klas te staan is het geen verrassing dat stagiairs hun weg blijven vinden naar het bedrijf.

In dit interview laten we huidige stagiaires Lieke en Noëmi aan het woord en vragen we hen het spreekwoordelijke hemd van het lijf. Want hoe bevalt het deze generatie Z dames bij Z!? Is het werk wat ze ervan verwacht hadden, wat vinden ze het leukst om te doen en wat juist minder? En hoe bevalt het eigenlijk, zo’n 9 tot 5 op kantoor? Dit en meer lees je hieronder!

Even voorstellen
Eerst een korte introductie, want wie zijn de dames eigenlijk die ik tegenover me heb zitten tijdens het online interview? Lieke is 23, komt uit Drunen en doet de opleiding Finance aan de Avans Hogeschool in Den Bosch. Daarvoor rondde ze al een mbo-opleiding in de juridisch administratieve hoek af, waar ze ontdekte dat het financiële aspect van de opleiding haar toch echt het beste lag. Naast Lieke zit Noëmi, 22 jaar en net als Z! Accountants afkomstig uit Kaatsheuvel. Ze studeert ook Finance aan de Avans, waar ze met een kleine omweg via de academische pabo terecht is gekomen. Bij deze opleiding en bij Z! zit ze helemaal op haar plek. Voor de tweede keer zelfs, want na haar eerste stage in 2023 loopt ze ook dit jaar weer stage bij Z! Accountants. De hoogste tijd voor een interview!

Jullie zijn nu een paar maanden aan het werk bij Z! Accountants, waarbij je niet alleen leert werken als assistent-accountant, je krijgt ook te maken met het 9-5 ritme. Hoe bevalt het jullie tot zover?
Noëmi: “In het begin was dat wel wennen, maar het went heel snel. En ik vind het juist wel fijn dat je vaste uren hebt, dan kun je na je werk lekker gaan sporten, je hoofd leegmaken en dan heb je daarna nog volop tijd voor andere bezigheden .”
Lieke: “Dat geldt voor mij hetzelfde, we hebben al eerder andere stages gelopen en het ritme en het werkende leven wennen heel snel.”

De werkervaring bevalt dus goed! Wat houdt jullie werk eigenlijk precies in en wat vinden jullie de leukste dingen om te doen?
Lieke: “Ik vind de jaarrekeningen tot nu toe het leukste om te doen, daar kan je echt helemaal induiken, dat ligt me goed . Maar ik moet zeggen dat het juist ook de afwisseling is die het werk hier zo leuk maakt, geen werkdag is wat dat betreft hetzelfde.”
Noëmi: “Ja ik vind de jaarrekeningen ook heel interessant om te doen, daar kan je je goed in vastbijten maar ik vind de afwisseling met andere werkzaamheden zoals de IB aangiftes en de administratie heel fijn. Die balans maakt het werk heel leuk! Inmiddels heb ik ook af en toe ook klantcontact, dat vind ik nog wel spannend, maar ik merk wel hoe vaker ik dat doe, hoe makkelijker het me afgaat.”

En dan ben ik benieuwd naar eventuele vooroordelen waarover je nog wel eens leest in de media over verschillende generaties op de werkvloer: hoe gaat dat eigenlijk in de praktijk? Merken jullie veel verschillen met de andere collega’s?
Lieke: “Ik merk eigenlijk maar weinig verschil tussen de zogenaamde generaties. Ja, er zijn andere gespreksonderwerpen maar dat vind ik eigenlijk wel heel leuk, zo heb je weer eens andere gesprekken dan normaal met vrienden.”
Noëmi: “Ook ik merk weinig verschil, het enige dat mij hier direct opviel hier is dat de sfeer gewoon heel goed is! Ik zie vooral veel overeenkomsten, het valt namelijk op dat iedereen hier heel hard werkt en gemotiveerd is.”

Is wat jullie nu doen ook wat je verwachtte dat je zou gaan doen bij een accountantskantoor?
Lieke: “Ik wist eerlijk gezegd niet goed wat ik kon verwachten, mijn vorige stage liep ik namelijk bij Veiligheidsregio Zuidoost Brabant, een grote overheidsinstantie. Het is een groot verschil om voor de overheid te werken of bij een accountantskantoor waar je verschillende opdrachtgevers hebt. Z! Accountants is in vergelijking ook een kleinere organisatie, maar ik merk dat ik dat kleinschalige heel fijn vind om in te werken.”
Noëmi: “Ook ik had niet heel duidelijke verwachtingen, ik werd gelukkig gelijk goed opgevangen door Petra, mijn begeleider hier op kantoor. Daardoor kon ik geleidelijk aan instromen en werk oppakken. En het is me vorig jaar zo goed bevallen dat ik dit jaar heel graag terug wilde komen voor mijn tweede stage, gelukkig kon dat!”

Hebben jullie nog tips voor Z! of andere bedrijven uiteraard hoe ze jongeren kunnen aantrekken?
Lieke: “Z! Accountants doet dat al goed, Michel geeft gastlessen bij ons op school en ze draaien soms ook mee met verschillende projecten of assessments. Je krijgt dan al een beter beeld van een bedrijf.”
Noëmi: “Dat is zeker een goede manier, daardoor kom je ook makkelijk in contact, het is een hele lage drempel voor studenten om te solliciteren voor een stage als je je mogelijke werkgever al een keer hebt gesproken op school.”

En heb je nog tips voor (toekomstige) stagiairs die nu jullie verhaal lezen en wellicht bij Z! Accountants stage willen lopen?
Lieke: “Als je ervaring op wilt doen bij een accountantskantoor dan is Z! Accountants een hele goede plek voor je. Je krijgt hier goede begeleiding maar je wordt ook gewoon vrij gelaten om zelfstandig te werken, wat mij betreft een hele belangrijke combinatie voor een goede stageplek.”
Noëmi : “Wees vooral jezelf en wees eerlijk als je denkt dat iets niet bij je past en gebruik het sollicitatiegesprek om na te gaan of er een klik is. En in het specifieke geval van Z! Accountants: als je hier stage wilt lopen, loop gewoon eens binnen, dat kan altijd!”

Stageplekken en vacatures bij Z! Accountants
Binnenlopen voor koffie en een gesprek is altijd een goed idee, maar woon je nou niet in de buurt maar heb je wel interesse in een stage of baan bij Z! Accountants? Check dan www.zaccountants.nl, naast stageplekken staan er ook nog toffe vacatures open!

Meer weten over Z! Accountants, het team of de ontwikkelingen binnen het bedrijf? Volg Z! op LinkedIn en lees meer op https://www.zaccountants.nl/blog/.  

Meer klantervaringen lezen of de medewerkers achter het Z! Accountants team leren kennen? Check de overige blogs op de website.