11 - 11 - 2015
Crowdfunding: doen of niet?

Crowdfunding

Met crowdfunding kan iedereen investeren in kleine bedrijven. Het beloofde rendement is hoog, sommige bedrijven worden zeer succesvol. Maar pas op: ‘Er is vaak een reden dat professionele investeerders er geen geld in stoppen. Dus waarom zou jij dat dan wel doen?

Waar is crowdfunding voor bedoeld?

Veel mensen denken nog steeds dat crowdfunding vooral bedoeld is voor ideële doelen, waarbij bijvoorbeeld geld verzameld wordt om een weeshuis in Roemenië te financieren. Maar veruit het meeste geld dat in Nederland naar crowdfunding gaat, wordt gestopt in bedrijven: in 2014 ruim 51 miljoen van de in totaal 63 miljoen euro. In 2013 was het totaal nog 32 miljoen euro. Check onderstaande grafieken maar eens!

Veel bedrijven die op crowdfundingplatformen op zoek zijn naar financiering, beloven mooie rendementen, zeker vergeleken met obligaties of spaarrekeningen. Risico’s zijn er uiteraard ook. Gaat het mis, ben je je centen kwijt. Ofwel, zekerheid is er niet of nauwelijks! Realiseer je dat goed.

Zo werkt het:

Een ondernemer doet op een crowdfundingplatform – naast Geldvoorelkaar zijn de bekendste in Nederland Leapfunder, Symbid en Oneplanetcrowd – een verzoek om financiering. Hij legt uit hoeveel hij nodig heeft, waarvoor en hoe zijn bedrijf geld verdient. Dan kunnen investeerders intekenen, voor 20 euro, 100 euro, 1.000 euro – wat ze willen. De bedragen variëren per platform, maar zijn over het algemeen laag. Investeerders die grotere bedragen investeren, willen graag met de ondernemer praten en jaarrekeningen of ondernemingsplannen inzien. Pas als investeerders – dat kunnen er honderden zijn – bereid zijn om genoeg bijeen te leggen, gaat het geld over in handen van het bedrijf, dat er daarmee officieel kredietverstrekkers of nieuwe aandeelhouders bij heeft.

Verdiep je er eens in: het is een leuke manier om te beleggen in kleine ondernemingen en het geeft een goed rendement.

Een prima alternatief voor financiering van je bedrijf! Ik heb er inmiddels een aantal begeleid! Bijkomend voordeel: het is veel sneller geregeld dan de traditionele vorm van financieren!

Tips

Tot slot enkele tips voor als je besluit om te investeren:

  1.  Sommige bedrijven die via crowdfunding geld ophalen, bieden investeerders korting op hun producten. Leuk, maar staar je niet blind op dit voordeel.
  2. Doe goed onderzoek: bestudeer jaarrekeningen en kijk bijvoorbeeld hoeveel faillissementen er in de bedrijfstak zijn.
  3. Spreek van tevoren met de ondernemer als je een groot bedrag wilt investeren. Heeft hij successen op zijn naam staan? En heeft hij ervaring in de bedrijfstak?
  4. ‘Knuffelbare’ bedrijven met herkenbare producten of een maatschappelijke missie doen het in de regel goed bij crowdfunding. Denk je dat ze ook geld kunnen verdienen?
  5. Maak zelf de afweging hoe riskant of hoe aantrekkelijk een investering is. Crowdfundingplatforms doen dat niet voor jou!
  6. Investeer in bedrijven waarmee je iets hebt. Hiervan zul je altijd beter kunnen inschatten of het bedrijf een succes zal worden.
  7. Spreid je investeringen. Zo vermijdt je dat je veel verliest als er een bedrijf failliet gaat en je investering niet terugbetaalt.
  8. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Via crowdfunding investeren is riskanter dan sparen of beleggen op de beurs.
  9. Besef dat je het geïnvesteerde geld niet zo maar kunt terughalen. Anders dan op de beurs kun je jouw belang niet elk gewenst moment verkopen.
  10. Als een bedrijf waarin je hebt geïnvesteerd failliet gaat, is de fiscus de eerste die zijn schulden mag verhalen. Dan is de bank aan de beurt, daarna jij pas, samen met de overige schuldeisers. Ofwel, in 99 van de 100 faillissementen: nada, noppes. Realiseer je dat goed!