15 - 02 - 2018
7 tips voor de jaarrekeningbespreking met jouw accountant

De komende tijd zullen veel ondernemers weer met hun accountant om tafel zitten om de jaarrekening 2017 te bespreken. Als het goed is zal die jaarrekening voor jou als ondernemer niet veel verrassingen bevatten. De vraag is dan: waar gaan jullie het over hebben? Praten jullie nog lang na over het verleden of richt het gesprek zich al snel op de toekomst. In deze blog geef ik je een aantal tips waarmee jij je voordeel kunt doen in het jaarlijkse gesprek met je accountant.

Tip 1: Hoe is het resultaat over 2017 tot stand gekomen?

Daarmee bedoel ik niet hoe de accountant tot een becijfering van het resultaat is gekomen. Dat volgt als het goed is uit de boekhouding. Nee, het gaat om de acties die jij als ondernemer in 2017 gedaan hebt of nagelaten hebt of zaken waarmee je geconfronteerd bent waardoor het resultaat over 2017 is zoals het is.

Tip 2: Wat kan ik in 2018 beter of anders doen dan in 2017

Een goede analyse van het resultaat geeft je inzicht en leerpunten. Punten waar jij je voordeel mee kan doen door in 2018 zaken op veel of op sommige punten anders aan te pakken dan in 2017.

Tip 3: Houd je business- en verdienmodel tegen het licht

Als ondernemer doe je er goed aan om je business- en verdienmodel jaarlijks tegen het licht te houden. Veranderend klantgedrag, ontwikkelingen in jouw branche of nieuwe concurrentie kunnen redenen zijn om je business- en verdienmodel tegen het licht te houden. Waar voeg je waarde toe en hoe vertaalt zich dat in harde euro’s waar jij van kunt leven?

Tip 4: Ben je nog wel optimaal gefinancierd?

Wellicht denk je als ondernemer dat je niet veel invloed hebt op je financiering. Misschien ben je wel blij dat je überhaupt een financiering hebt kunnen regelen. Maar vergis je niet. Vandaag de dag zijn er veel mogelijkheden om je financiering te optimaliseren waardoor je minder geld kwijt bent aan rente. Geld dat je dan weer kunt besteden aan andere leuke dingen. Breng daarom samen met jouw accountant in kaart wat de dekkingswaarde van de activa is en of je nog wel volgens de gouden balansregel gefinancierd bent.

Tip 5: Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor jou in 2018?

Veel ondernemers laten letterlijk geld op straat liggen doordat ze de subsidiemogelijkheden die ervoor hun zijn niet benutten. Laat jou dat niet gebeuren en breng in kaart welke mogelijkheden er zijn voor jouw bedrijf en vraag jouw accountant of hij een subsidiescan voor jou wil uitvoeren.

Tip 6: Hoeveel geld leg je op zij voor de toekomst

Ondernemen doe je niet alleen om vandaag van te leven. Je wilt ook in de toekomst een (goed) belegde boterham hebben voor als het een tijdje minder gaat, je langdurig ziek wordt of op een goede dag wilt stoppen met werken. Daarom is het belangrijk dat je nu al geld op zij legt om zonder al te veel zorgen naar de toekomst te kijken.

Tip 7: Vergeet de belastingen niet

Wellicht een open deur. Maar natuurlijk sta je ook stil bij de belastingen. Niet alleen de belastingen die je moet betalen. Maar ook of er wijzigingen zijn in belastingwetgeving waar jij in 2018 rekening mee moet houden. En de Belastingdienst heeft aangekondigd dat zij in 2018 extra aandacht gaat besteden aan de rekening-courant verhouding met de DGA. Zorg dat je daar ook alles goed voor geregeld hebt.

Als je deze tips ter harte neemt, zal je merken dat het jaarrekeninggesprek met jouw accountant veel waarde toevoegt voor jou persoonlijk en jouw onderneming. Als ondernemer mag je er trouwens op vertrouwen dat jouw MKB-kredietcoach deze punten zelf ter sprake brengt in zijn jaarrekeninggesprek met jou. Benieuwd hoe we dat doen? Klik dan hier en maak snel een kennismakingsafspraak.

blog geschreven door Jan Wietsma namens MKB Kredietcoach